World music, Ukraine meets Syria

Nastya & Richard en het Syrisch muziekvrienden collectief

Muziek | Wereldmuziek
€ 15,00

|

za 22 jun

|

20:00

uur

De afstand van Doesburg naar Syrië is ruim 3500 kilometer. Maak je diezelfde reis met een tussenstop ergens in Oekraïene dan komt daar nog eens 1000 kilometer bij. Voor het Syrisch Muziekvrienden Collectief en de Oekraïense zangeres Nastya Sulymenko zeggen die afstanden niets. Hun muzikale bloed kruipt waar het niet gaan kan. Overal en altijd. Samen verzorgen ze op zaterdag 22 juni een internationaal muziekevenement want: Muziek brengt mensen, en werelden, bij elkaar.

‘Muziek brengt mensen en werelden bij elkaar

Het Syrisch Muziekvrienden Collectief bestaat uit 5 Syrische musici die elkaar ooit ontmoetten bij een koor in Rotterdam. Sommigen kenden elkaar van school of van een cursus hier in Nederland. Het collectief is nu een groep goede vrienden met een gezamenlijke passie: muziek. De Oekraïense zangeres Nastya Sulymenko vormt sinds begin 2022 met Richard Rhemrev het Oekraïens – Nederlandse duo Nastya en Richard. Ze treden op onder de naam Ukrainian Dutch Music en hebben inmiddels twee CD’s uitgebracht. Op 22 juni wordt het duo begeleid door bassist Michael Gustorff en drummer Harry Angeneind.

Programma

Later meer informatie.

Lineup

Zangeres Nastya Sulymenko werd geboren in het stadje Vasylkiv, in de buurt van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Nastya was al van kinds af aan geïnteresseerd in muziek. Nadat ze op 14-jarige leeftijd de muziekschool voltooide volgde ze een muzikaal – pedagogische opleiding. Vier jaar later stapte ze over op een studie pedagogiek. In maart 2022 trad Nastya Sulymenko voor het eerst in Nederland op tijdens een benefietconcert voor Oekraïne in Doesburg.

Richard Rhemrev werd in 1954 geboren in Eindhoven. Hij begon op 6-jarige leeftijd met klassieke pianolessen en stapte na 8 jaar over op boogiewoogie en blues. Hij speelde in verschillende schoolbands. Naast een carrière als officier werd de oorlogsveteraan – Bosnië en Afghanistan – directeur IT aan verschillende Nederlandse universiteiten, maar de muziek was nooit ver weg. In 2010 werd hij toetsenist bij de sixties-band Ruych. Richard speelt piano en orgel in verschillende jazzcombo’s.

De Duitse bassist Michael Gustorff behoorde jaren tot de top van Europese jazzviolisten. Tien jaar geleden stapte hij over naar de basgitaar. Hij speelt met grote bigbands in clubs en op jazzfestivals over de hele wereld. Michael werkte samen met beroemde musici als Jiggs Whigham, John Taylor, Ted Nash, John Engels, Henk Haverhoek, Bert van den Brink … en vele anderen. Deze avond ondersteunt hij Nastya en Richard op bas.

Drummer Harry Angeneind begon met drummen nadat hij in 1966 Keith Moon, de drummer van The Who, op TV bezig had gezien. Hij was onder de indruk, kocht een drumstel en begon te oefenen. Harry speelde in zijn carrière bij veel bands uit Arnhem en omgeving, waaronder D.C. Lewis, Driftin’ Soul en Mayfield. Hij woonde in Amerika en Ghana en is nu weer samen met Hank The Knife and The Jets. Harry is vanavond te vinden achter het drumstel.

Nour Wahedi is een Syrisch musicus die in Nederland woont. Nour is tarab zangeres en werkt op dit moment samen met het Orkest Partout. Het begrip ‘tarab’ heeft in de Arabische muziek een belangrijke plaats. Het beschrijft hoe je als luisteraar door de muziek een sentiment ontwikkelt, zoals vreugde, verdriet of verwondering. De muziek ‘dwingt’ de luisteraar haast om emotioneel en soms ook fysiek betrokken te raken.

Mohammad Fares Whby is 28 jaar oud en woont sinds twee jaar in Nederland. Voor Mohammad is muziek een hobby. Hij speelt gitaar en piano en houdt ervan om met zijn vrienden op te treden, de muziek te delen en daarvan te genieten. Samen met het collectief gaf hij al meerder concerten en zong hij ruim een jaar in een koor.

Voor Sandy Yazji speelt muziek al haar hele leven een grote rol. In het collectief kan zij ‘haar passie laten schijnen.’ Ze speelt vanaf haar vierde jaar en begon vorig jaar samen met haar vrienden op te treden. Sandy is ook van een koor en trad samen met het Nederlands Blazers Ensemble op onder andere Tivoli en het Concertgebouw. Ze studeert ik compositie en muziekproductie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Lenda Alabdeh is 25 jaar oud en woont sinds 2017 in Nederland. Ze studeert Bouwkunde aan de TU Delft. Haar liefde voor zingen begon al op jonge leeftijd. Ze zingt overal. Ook voor haar  vriendinnen op school of voor sommige docenten. De gepassioneerde mensen die ze in Nederland ontmoette hebben haar liefde voor muziek alleen maar versterkt. Soms is het wel een uitdaging om de balans te vinden tussen studie en muziek, maar ze wil met haar  stem energie teruggeven aan de mensen.

Marwan Marjana is 35 jaar. Marwan heeft al zijn hele leven een passie voor muziek. In het Syrië studeerde hij Byzantijnse muziek. Twee jaar geleden is hij begonnen met het samen zingen met vrienden. Inmiddels heeft Marwan al een serie concerten met het collectief achter de rug.

Zaal open: 19:30
Aanvang: 20:00
Deze voorstelling heeft een pauze.