LET OP! Voorafgaand aan deze lezing houdt Stad en Ambt Doesborgh de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Deze eindigt naar verwachting tegen 20.45 uur. Bezoekers voor de lezing zijn vanaf 20.30 welkom in de foyer van Podium Doesburg.
De bewoning van Doesburg en omgeving is sterk beïnvloed door het natuurlijke landschap. Goed waterbeheer was en is nodig om het gebied voor bewoners bewoonbaar en leefbaar te maken en te houden. Langs de IJssel werden kaden en dijken aangelegd, beken werden uitgediept en er werden sloten gegraven.
‘Uitdagingen waar we de komende jaren voor staan
Ondanks al deze inspanningen valt droogte, hoog water in de rivier of overlast door extreme neerslag niet altijd te voorkomen….. Martin Nieuwenhuis gaat in deze lezing in op de geschiedenis van de IJssel en op het waterbeheer vroeger en nu, met een doorkijk naar de uitdagingen waar we de komende jaren voor staan.
Crisisbeheersing
Martin Nieuwenhuis volgde de opleiding Cultuurtechniek land- en landschapsinrichting in Velp en werkte 25 jaar als projectleider bij de technische dienst van – toen – Polderdistrict Rijn en IJssel. 1995 was het jaar van het hoge rivierwater en de evacuaties in de Betuwe. Een belangrijk leerpunt was toen dat waterschappen zich beter moeten voorbereiden op calamiteiten. Nadat het polderdistrict was opgegaan in het waterschap Rijn en IJssel maakte Nieuwenhuis in 2004 de overstap naar de afdeling crisisbeheersing.
> Leden van Stad en Ambt Doesborgh hebben gratis toegang en kunnen zich voor de lezing aanmelden aan de balie van Streekmuseum De Roode Tooren of via telefoonnummer 0313 474265.