Van Droebel naar Dorp

Fons Rouwhorst

Stad en Ambt Doesborgh | Klankbeeld
€ 6,00 (niet-leden)

|

do 28 sep

|

20:00

uur

Vijfentwintig jaar lang was Fons Rouwhorst op pad met zijn klankbeeld ‘Boer’n van Gister’n, alles geet veurbiej’. In die vijfentwintig jaar werd hem vaak gevraagd naar een mogelijk vervolg. Dat vervolg is er nu, met als titel ‘Van Droebel naar Dorp’. In het verhaal van Van Droebel naar Dorp schrijft elke generatie een nieuw hoofdstuk door sporen achter te laten, bewust of onbewust.

‘Landschapsbiografie’

Die sporen worden opgeslagen in het geheugen van mensen en gedeeld met anderen. Door er over te schrijven of te vertellen, of door middel van een klankbeeld. Van Droebel naar Dorp vormt een beschrijving van veranderingen in de loop der eeuwen, van de beleving en van de betekenis van het landschap. We noemen dat een ‘Landschapsbiografie’. Die biografie maakt het mogelijk het landschap te begrijpen en het ontstaan van een dorp nóg meer te gaan waarderen.

Het woord ‘droebel’ betekent: iets dicht op elkaar, een groepje, een kluwen. Groepjes boerderijen ontstaan op een (hoger gelegen) kamp en worden omgeven door lager gelegen, vaak natte gronden. Het huis van de stichter is het stamhuis en latere bebouwing is familie-gerelateerd. In zijn voorstelling laat Rouwhorst het ontstaan zien van een dorp. Onderwerpen als cultuur, verkeer, geloof, beroepen en naam(s)verklaringen worden op een bijzondere manier belicht.

Fons Rouwhorst werd ben geboren in Zieuwent, een klein dorpje onder de rook van Lichtenvoorde. Naast zijn werk bij AOC-OOST in Doetinchem heeft hij als passie filmen en fotograferen. In 1978 maakte hij samen met een aantal filmhobbyisten een documentaire over Zieuwent.

Rouwhorst heeft iets met dorpen, meer dan met een stad: ‘… in de dorpen en buurtschappen vind je de wereld in een notendop. Hoe we met elkaar omgaan zie je duidelijker op het platteland dan in de stad. Daar zijn die minimechanismen toch waziger dan in de minimaatschappij van een dorp of een buurtschap. Een mooi voorbeeld; de integratie in 1992 van de asielzoekers in Kranenburg ...’

Klankbeeld

Een klankbeeld is een diavoorstelling met twee of meer -diaprojectoren, waarbij stilstaande beelden in elkaar overvloeien. Een serie dia’s vormt een verhaal of samenhangende presentatie. De beelden gaan vergezeld van muziek en / of gesproken woord.

>Leden van Stad en Ambt Doesborgh hebben gratis toegang en kunnen zich voor de lezing aanmelden aan de balie van Streekmuseum De Roode Tooren of via telefoonnummer 0313 474265.

Zaal open: 19:30
Aanvang: 20:00