De Franse schrijver en dichter André Breton (1896-1966) wordt beschouwd als de grondlegger van het surrealisme. Hij publiceerde in 1924 het ‘Manifest van het surrealisme’. Breton zag een grote rol weggelegd voor het surrealisme in de beeldende kunst.
‘Vrouwen interessanter dan de mannen
Zijn oproep vond gehoor en was het begin van een groot experiment bij veel kunstenaars, die na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog wel toe waren aan vernieuwing Hoewel Breton zich opwierp als de hoeder van het surrealisme, zochten de kunstenaars hun eigen weg. Het prettige gevolg daarvan is een grote diversiteit in stijl en verbeelding. Maria Driessen besteedt in deze lezing voor ’t Nut Doesburg extra aandacht aan de vrouwen in het surrealisme, omdat zij die in het geheel genomen interessanter acht dan de mannen!
Maria Driessen
In het nieuwe millennium gaat een lang gekoesterde wens in vervulling als Maria Driessen zich inschrijft voor de studie kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Haar bachelor sluit ze af met een scriptie over Joseph Beuys. Voor haar master verdiept zij zich uitvoerig in Pearl Perlmuter. Haar masterscriptie resulteert in een publicatie in het blad Raffia, een uitgave van het Institute for Gender Studies.
Na enige tijd te hebben gewerkt voor de Vrije Academie voor kunsthistorisch onderwijs besluit Maria het heft in eigen hand te nemen. Ze richt MarieDusart op; de naam is een ode aan haar moeder. Maria is bevlogen over de wereld van de beeldende kunst. Hoe is al dat moois tot stand gekomen? Wie maakte het? Hoe beïnvloeden tijdsgewricht en entourage de kunstenaar? Hoe plaats je een werk in zijn cultuurhistorische context?
Die bevlogenheid wil zij delen en overbrengen, en die persoonlijke, enthousiasmerende benadering is kenmerkend in een les, cursus, excursie of lezing. Wie is geïnteresseerd in kunst is bij Maria Driessen in goede handen!
> Foto: Dora Maar, Zonder titel (Schelp hand) 1934
Aanmelden leden
> Leden van ’t Nut Doesburg en Zelhem kunnen zich gratis aanmelden via een emailbericht aan ’t Nut | Departement Doesburg, of telefonisch via 0313 410827. De entreeprijs voor niet-leden bedraagt € 7,50.