Doesburg als Gelderse stad

Prof.dr. Dolly Verhoeven

De Roode Tooren | Lezing
€ 5,00 (niet-leden)

|

do 15 dec

|

20:00

uur

De geschiedenis van Doesburg is nauw verbonden met die van Gelderland. Als één van de vijf steden van het Graafschap Zutphen deelde Doesburg door de eeuwen heen het lot van deze regio. Of het nu ging om economische voorspoed of malaise, om religieuze strijd en vernieuwing of om perioden van oorlog en vrede. Binnen dat grotere patroon kent de geschiedenis van Doesburg zijn eigen karakteristieke gebeurtenissen en verhaallijnen. Die hebben onder meer te maken met de ligging van de IJsselstad.

Het grote ‘verhaal van Gelderland’ en het eigen ‘verhaal van Doesburg’

In haar lezing gaat Verhoeven in op het verband tussen het grote ‘verhaal van Gelderland’ en het eigen ‘verhaal van Doesburg’. Zij maakt met grote stappen een wandeling door de geschiedenis van stad en gewest: van de middeleeuwse oorsprong tot aan de moderne, naoorlogse situatie.

Dolly Verhoeven is bijzonder hoogleraar Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Als hoofdredacteur is zij verantwoordelijk voor het vierdelige boekwerk Verhaal van Gelderland dat op 10 november 2022 verschijnt. In die vier boeken beschrijft een team van ruimt twintig auteurs voor een eerst de complete, en rijk geïllustreerde geschiedenis van Gelderland, beginnend bij de vorming van het landschap en eindigend in de huidige tijd.

Zaal open: 19:30
Aanvang: 20:00