Engeland is bekend om zijn fraaie landschapsparken en tuinen, die vaak perfect overgaan in de lieflijke ‘countryside’. Dat geldt met name voor de Engelse landschapstuin, die halverwege de 18e eeuw zijn intrede deed. Daarvóór had men strakke baroktuinen die juist heel anders waren dan het Engelse landschap. Toch verdween dat tuintype vrij abrupt toen de Engelse Landschapstuin opkwam.
‘Indringende natuurervaringen
Tegelijkertijd verkondigden gezaghebbende filosofen dat indringende natuurervaringen positieve emoties konden oproepen in een mens; dat was heilzaam en waardevol. Die snelgroeiende belangstelling voor persoonlijke natuurbeleving vertaalde zich in een nieuwe ’tuinmode’: de Engelse Landschapstuin. Die werd in korte tijd zo populair dat de wat gekunstelde baroktuin al snel ouderwets werd gevonden en bijna overal op de schop ging.
Deze lezing voor ’t Nut Doesburg wordt verzorgd door Dr. Judith Haan – van Ditzhuyzen. Haan studeerde rechten, Engelse taal- en letterkunde en Algemene Taalwetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, en promoveerde daar in 2002. Zij verzorgt cursussen en lezingen over Engelse schrijvers en dichters en over Engelse geschiedenis.