Allerzielen 2023

Het Nederlands Bach Consort

Muziek | Klassiek concert
€ 25,00

|

wo 1 nov

|

20:00

uur

Rondom Allerzielen herdenken we degenen die door ons geliefd zijn en gemist worden. Soms heeft het verdriet al een plek gekregen, soms is het verlies nog rauw. Muziek kan bij dit gemis een deur openen die je soms zelf niet kunt vinden. Het voert je naar binnen maar laat je tegelijkertijd ook vergezichten zien. Het pakt je op en geeft je verdriet een bedding.

‘Bach vult de leegte met troost

In de nieuwe reeks Allerzielenconcerten van het Nederlands Bach Consort klinkt naast muziek van Bach ook werk van onder andere Arvo Pärt en John Tavener. Actus Tragicus (BWV 106) is een van Bachs mooiste en troostrijkste cantates die hij schreef toen hij nog maar 22 jaar was. Je hoort in deze cantate dat Bach zelf al jong met verlies te maken kreeg. De instrumentatie is sober, passend bij de gedachte aan de dood als een onschuldige slaap. Bach vult de leegte met troost. In de muziek van Pärt en Vasks ervaren we een bijna meditatieve weidsheid.

Tijdens de concerten is er gelegenheid om kaarsen te branden en het kunstwerk te bekijken dat danser en beeldend kunstenaar Alioune Diagne maakte met de naamkaartjes van de Allerzielenconcerten uit 2022.

Nederlands Bach Consort

Het Nederlands Bach Consort bestaat uit topmusici die Bach in hun hart hebben gesloten en het experiment niet schuwen. In hun korte bestaan (2020) zongen ze al vele vernieuwende programma’s door heel Nederland. Bijvoorbeeld de serie herdenkingsconcerten Zwanenzang uit 2022, in samenwerking met Spoken Word artist Amara van der Elst en Allerzielen | Een gedanste suite van verdriet uit 2022 waarin ze samenwerking zochten met de Senegalese danser Alioune Diagne.

Uitvoerenden

Heleen Koele, sopraan
Mónica Monteiro, sopraan
Sytse Buwalda, altus
Tobias Segura Peralta, altus
William Knight, tenor
Dolf Drabbels, tenor
Roele Kok, bariton
Michiel Meijer, bas

Teun Wisse, blokfluit
Thomas Triesschijn, blokfluit
Cassandra Luckhardt, viola da gamba
Constance Allanic, viola da gamba
Mannes Hofsink, orgel
Diederik van Dijk, cello en barokcello
Linda Paulino, contrabas

 

Zaal open: 19:30
Aanvang: 20:00