Breng vijfendertig uitzonderlijk getalenteerde jonge pianisten uit de hele wereld bij elkaar. Laat die jonge pianisten masterclasses volgen van gerenommeerde pedagogen en musici van topopleidingen in heel Europa. Zorg voor een inspirerende campus waar de muziekstudenten elkaar en elkaars cultuur en achtergrond leren kennen.
Regel vervolgens negenentwintig podia in Nederland en Duitsland en organiseer daar in twee weken honderdnegenentwintig gratis concerten. Het lijkt een onmogelijke serie opgaven. Toch begint op 17 juli de alweer 16e Internationale Muziekzomer Campus Cleve, een uniek pianofestival in de Euregio Rijn-Waal.
Meer dan muziek
De organisatie van het festival legt het accent niet alleen op de muzikale ontwikkeling van de deelnemende musici; ook het sociale aspect is van groot belang. Tijdens hun verblijf op de campus sluiten de muziekstudenten vriendschappen met leeftijdgenoten van over de hele wereld; mooie contacten, waar ze in hun latere professionele carrière veel plezier van zullen hebben. Een van de doelen van de organiserende stichting Pianofestival NederRijnLand e.V. is ook om financiële ondersteuning te bieden aan minder bemiddelde pianisten. Die krijgen zo de kans om deel te nemen aan masterclasses van pianopedagogen die tot de wereldtop behoren. In 2023 zijn dat behalve artistiek leider Boguslaw Jan Strobel, Ewa Kupiec, Anna Malikova, Bernd Goetzke en Grigory Gruzman.
Extra lessen
Maar er is meer. De studenten kunnen er ook voor kiezen om extra lessen te volgen. Piano-improvisatie bij Christian Fritz bijvoorbeeld, of kamermuziek, in dit geval sonates voor viool en piano, bij de Belgische violiste Kristien Roels, die ook nauw betrokken is bij de organisatie. De jonge pianisten zijn allemaal zeer getalenteerd en studeren aan de grote Europese conservatoria. Voor hen kan deelname aan de ‘Musiksommer’ dienen als voorbereiding op een examen of een auditie voor een internationaal concours, of als manier om zich verder te ontwikkelen of hun spel te vervolmaken.
Groeiend aantal locaties
Het meest in het oog springende onderdeel van het festival is voor het publiek ongetwijfeld de serie gratis toegankelijke concerten op vaak bijzondere locaties. In een elk jaar groeiend aantal culturele centra, kerkjes, kastelen, zorgcentra, ateliers of ‘gewoon’ huiskamers laten de studenten horen wat ze in hun mars hebben. In Nederland zijn er dit jaar locaties in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Alle concerten zijn gratis toegankelijk, maar het enthousiaste publiek laat zijn waardering vaak ruimhartig blijken met een vrijwillige gift, die de studenten kunnen gebruiken voor hun studie.
Fijne kneepjes
Overigens zijn ook de masterclasses zelf openbaar en gratis toegankelijk. Wie is geïnteresseerd in de fijne kneepjes waarmee eminente docenten hun leerlingen nog beter maken, is van harte welkom in de Wasserburg Rindern in Kleef. De masterclasses worden gegeven van maandag tot en met zaterdag van 9.15 to 12.30 uur en van 13.45 tot 17.00 uur. De concerten duren steeds 1 uur en starten, afhankelijk van de locatie, om 19.00, 19.30 of 20.00 uur.
- Kijk voor de concerten in Doesburg op deze website.
- Kijk voor meer informatie en achtergrond, of voor het programmaboekje met alle concerten, namen, precieze tijden en locaties op musiksommer-cleve.eu,