Een eigen theater voor Doesburg

Hoe bijzonder is het eigenlijk dat een stad van krap elfduizend inwoners een eigen theater heeft? Een cultureel podium dat ruimte biedt aan muziek, theater, lezingen; aan workshops en vergaderingen. Waar clubs, verenigingen en koren samenkomen en repeteren. En waar je ook nog eens terecht kunt om te trouwen, te rouwen of te feesten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek liggen theaters in Nederland voor inwoners gemiddeld op 5,3 kilometer afstand … dat haalt Doesburg met gemak!

‘Het jaar van de nieuwe Doesburgse theaterjaartelling

Podium Doesburg is sinds 29 augustus 2014 het eerste theater in Doesburg in ruim 100 jaar. Stadshistoricus Jan van Petersen schreef in 1972 in zijn artikel over de ‘Oude Comedie te Doesborgh in hare wederwaardigheden geschetst‘ over een stadsschouwburg die startte in 1822, met ongeveer 168 zitplaatsen. De laatste voorstellingen van enige betekenis waren tot rond 1873, waarna in 1889 de ‘Oude Comedie’ definitief werd gesloten.

Een eigen theater voor Doesburg

Ruim 100 jaar later zorgde Gestichten Doesburg ervoor dat Doesburg weer een eigen theater kreeg. Een lokaal podium dat de Gestichten niet alleen in goede, maar ook in mindere (corona)jaren, bleven ondersteunen en overeind hebben gehouden. Met als resultaat: het komende jaar, 2024, wordt jaar nummer tien van de nieuwe Doesburgse theaterjaartelling. Een jubileumjaar! En Podium Doesburg zou Podium Doesburg niet zijn (en De Gestichten zouden De Gestichten niet zijn) als een mijlpaal als deze ongemerkt voorbij zou gaan.

Opnieuw grote namen?

Daarom wordt achter de schermen hard gewerkt aan een mooie invulling van een feestelijk jaar. Debby Plas en Marko van Barneveld hebben het nieuwe reguliere programma voor de periode van januari tot juni vrijwel klaar, en ook voor de periode daarna staat al van alles op het programma. Binnenkort wordt duidelijk wat er in 2024 allemaal aan extra’s te beleven valt. Podium Doesburg heeft sinds 2014 veel grote namen voorbij zien komen. Harry Sacksioni, Ilja Leonard Pfeijffer, Iris Hond, de Niemanders, Eric Vloeimans (!), Douwe Bob, Zwaan Stam, Carel Kraayenhof, Kluun en Ronald Giphart, Sonja Barend, Jules Deelder en Daniël Wayenberg, om er maar eens enkele te noemen.

Een grote rode 🔴

Wat dat betekent voor 2024? In de agenda van 2024 zetten we een grote rode 🔴 bij een aantal extra speciale evenementen in dit jubileumjaar. Dat zijn er nu nog enkele, maar er komen er in de loop van het jaar nog meer bij.  Zo wordt via onze programmapartner DRU Poppodium serieus onderhandeld met bands als Toontje Lager en anderen.

Meer weten? bezoek regelmatig deze pagina of volg ons op Facebook!