Dwarse weduwen, oeroude sages en optrekkende mist

broeder DielemanOp vrijdag 16 oktober om 20.00 uur is Tonnie Dieleman, aka broeder Dieleman, met zijn theatertour te gast in Doesburg. Dieleman, de zanger en dichter uit Axel, Zeeuws Vlaanderen, gaat in zijn liedjes op zoek naar een bijzondere connectie met zijn omgeving. Hij brengt verhalen uit zijn eigen streek, maar merkt meestal al snel dat hoe langer je kijkt, hoe verder de verhalen reiken.

Oeroude sages over dwarse weduwen, zwermen vogels, de mist die optrekt, of door het land kabbelende kreken meanderen door Dieleman’s nummers. Moeiteloos trekt hij je mee in zijn mystieke wereld en voor je het weet zing je erover mee, in Zeeuws Vlaams dialect, alsof je er zelf bij was. Broeder Dieleman treedt solo in het theater op, gewapend met zijn prachtige stem, een in Zeeland hand gebouwde banjo en een schat aan beklijvende verhalen.

Van kapel tot huiskamer

In 2012 debuteerde Dieleman met het alom geprezen ‘Alles Is IJdelheid’, dat hem ook buiten Zeeland introduceerde als bijzonder muzikant. Inmiddels toerde hij door Nederland en België van kapel tot huiskamer en van festival tot poptempel. Zijn oeuvre bestaat inmiddels uit vier albums, een EP, meerdere soundtracks en diverse internationale samenwerkingsprojecten. Zijn laatste solowerk ‘Komma’ vormt een eerbetoon aan de mysterieuze kreken van Zeeuws-Vlaanderen, een land van waterkanten.